Vi har genopfundet laminatkøkkenet!

Af Jørn T.

TMK, der ejer Svane Køkkenet og Tvis Køkkener, har genopfundet laminatkøkkenet med nyt moderne design. Succesen bakkes op af ny fleksibel produktionsteknologi, der øger kvaliteten og samtidig sætter lamineringsprocessen voldsomt op i gear. 

Som alle andre køkkenproducenter har TMK - med de to brands Svane og Tvis - mærket konsekvenserne af finanskrisen. Krisen startede som bekendt med, at luften gik ud af boligmarkedet i slutningen af 2008. Siden dengang er køkkenmarkedet faldet med omkring 40-50 %. Til gengæld er antallet af udbydere stort set det samme, hvilket indebærer, at konkurrencen om bl.a. de private køkkenkunder er intens og hård. 
- Vi tog en strategisk beslutning om at være innovative omkring design for at adskille os fra de mange andre køkkenproducenter. Kunderne efterspørger individuelle lækre løsninger, de kan betale, og hvert år præsenterer vi et helt nyt arkitekttegnet design inden for begge vores køkkenmærker, siger Ole Lund Andersen, adm. direktør for TMK.

Mere end 10 % vækst

Satsningen på arkitekttegnede køkkenløsninger har vist sig at være helt rigtig. På trods af en benhård markedssituation har TMK gennem de sidste 4 år oplevet en vækst på over 10 % årligt og ansætter løbende nye medarbejdere for at følge med efterspørgslen. 
Væksten skyldes bl.a. et stort anlagt projekt med titlen ”Genopfind laminatkøkkenet”, som ledelsen skød igang for to år siden. Projektet omfattede både et tæt samarbejde med dygtige arkitekter og med Nicholaisen, en central samarbejdspartner på maskinområdet, for at finde ny effektiv lamineringsteknologi til opgaven.

Laminat som løftestang

Laminat er et ekstremt holdbart produkt med en flot overflade, som for 10-20 år siden blev udviklet. Når TMK så et potentiale i laminat i køkkensanmmenhæng, handler det om to ting: Produktets åbenbare kvaliteter (stor holdbarhed, let rengøring m.m.) plus et skift i kundernes holdning: Efter krisen går køberne efter holdbare køkkenløsninger. De efterspørger i stigende grad det enkle og sikre. 
- Projektet Genopfind laminatkøkkenet har været en stor succes for os med bl.a. lanceringen af Svane Y20-serien. Salget af vores moderne laminatkøkkener er eksploderet efterfølgende, siger Ole Lund Andersen.

Lang ønskeliste

Bordplader og fronter til laminatkøkkenerne blev i første omgang håndteret på virksomhedens eksisterende laminatpresse, der har mere end 20 år på bagen. Men sådan er det ikke længere. I starten af oktober tog virksomheden hul på en ny og langt mere effektiv produktionsæra med et Bürkle PUR anlæg som omdrejningspunkt. Alt foregår i dag i et samlet forløb fra spånpladerne lægges på båndet til de færdige bordplader og fronter kommer ud i den anden ende. Automatisering har samtidig overtaget det tunge slæb med ilægning og afstabling.
- Vi forventer at kunne spare 2-3 mandeår i forhold til det tidligere meget opsplittede produktionsforløb og få en helt anden kapacitet end før. Det, vi kunne producere på fem dage, kan vi nu klare på mindre end en dag, siger produktionschef Henrik Dalgaard, der har ansvaret for maskiner og maskinindkøb hos TMK. 

Aktiv part i processen

Et grundigt forarbejde, der startede tilbage i 2011, er gået forud for ibrugtagningen af det nye anlæg. I første omgang sonderede TMK markedet for at finde den rette samarbejdspartner. Valget faldt på Nicholaisen ud fra en samlet vurdering af teknologiske løsninger, kompetencer og serviceniveau.
- Det var afgørende for os, at vores samarbejdspartner kunne være en aktiv medspiller fra tanken blev født til det færdige anlæg stod klar til drift. I den sammenhæng betød det meget, at vi har arbejdet sammen med Nicholaisen i mange år. De kender vores produktion og køkkenmodeller ud og ind, og vi ved, hvor engageret de går til sagen. Det gav tryghed, siger Ole Lund Andersen.
Undervejs i processen har der været en konstant dialog omkring kravspecifikationerne på den ene side og teknologiske muligheder og tilpasninger på den anden. Medarbejderne har også været dybt involveret i processen med deres erfaringer og forslag. Alt sammen for at skræddersy den optimale løsning og få sikkerhed for, at alt var på plads og alle kritiske punkter testet igennem og tjekket på forhånd. 
- Vi var f.eks. besluttet på at anvende PUR-lim i stedet for den vandholdige PVA-lim, som traditionelt har været brugt til at klæbe laminat i køkkenbranchen. PUR-lim giver et stærkere og mere holdbart produkt, der tåler fugt og varme uden, at lim og laminat risikerer at slippe. Nicholaisen gennemførte en vellykket test med den ønskede PUR-lim hos Bürkle og i dag står vi med et state-of-the-art Bürkle PUR lamineringsanlæg, siger en synligt stolt Henrik Dalgard.

Rolls Royce pudser

Pudseren stod også højt på listen over vigtige fokusområder. Slutresultatet af lamineringsprocessen er helt afhængigt af pudserens kvalitet. Rækker kapaciteten f.eks. til at pudse effektivt i hele bredden? Inspirationsture ofte foranlediget af den eksterne partner var med at pege på den rigtige løsning. 
- Vi har fået en Rolls Royce pudser i form af en Heesemann i 1600 mm bredde, der matcher vores høje kvalitetskrav og har rigelig kapacitet til at følge anlæggets høje fremføringshastighed, siger Henrik Dalgaard. 

Alle størrelser på samme anlæg

PUR-lim og avanceret pudser er ikke de eneste områder, hvor laminat-linjen hos TMK sætter nye standarder. TMK leverer køkkener i individuelle mål og producerer som en af de få køkkenproducenter i Danmark også bordplader og fronter selv. Et af de allervigtigste krav var derfor, at anlægget havde fleksibilitet til at kunne producere alle størrelser og ordretyper.
- Vi har fået den ønskede fleksibilitet. I dag råder vi over et anlæg, der som noget helt nyt kan klare fullsize-plader på op til 5600 mm og køre dobbeltbredder på 1240 mm. Samtidig kan anlægget lynhurtigt programmeres til at håndtere alle individuelle fronter i en ordre, helt ned til de mindste på 90 x 560 mm, siger Henrik Dalgaard.

TMK investerer 15 mio. i ny teknologi

TMK er Danmarks ældste køkkenfabrik, der blev grundlagt tilbage i 1952. Men alderen trykker på ingen måde. Tværtimod er virksomheden fremme i skoen i forhold til køkkendesign, innovation og teknologi. I 2012 afsatte ledelsen 15 mio. kroner til investering i ny teknologi, der bl.a. er gået til at designe et nyt skræddersyet produktionsanlæg til laminatemner baseret på Bürkle PUR smelteklæber. Flere andre produktionsrelaterede projekter er allerede i støbeskeen.Bürkle PUR lamineringsanlæg

  • Til enkeltsidet påføring af laminat på plane emner
  • Automatisk ilægning og afstabling
  • Arbejdsbredde 1600 mm
  • Påføring af smelteklæber, RCGT-E 1600
  • Automatisk rengøring og deionisering af folie, således emnerne forbliver støvfrie.
  • Valsepresse RP 1600
  • Afstabling med drejning af bord for inspektion af begge emneflader
  • Vakuumtilførelse fra undersiden berører ikke de nylaminerede overflader
  • Central styring og justering af alle komponenter i linjen
  • Nemt og funktionelt diagnosesystem